Justus van Effencomplex

Justus van Effencomplex

In december 2010 hebben wij de opdacht gekregen om het Justus van Effencomplex in Rotterdam te voorzien van nieuwe balansveren. Dit project gaat om 840 ramen waarin de avri-patenten veer geschikt voor het Allwin geleidingssysteem is geleverd. Deze opdracht is in samenwerking gegaan met Burghouwt Arnhem en Bluemink kozijnen Maarsen B.V.

Internationaal bekend monument

Het woonblok Justus van Effen is een mijlpaal in de Nederlandse volkshuisvestingbouw. Veel Rotterdammers zullen wel eens van het woonblok hebben gehoord maar weten misschien niet waar het ligt of zijn er ooit geweest. Toch is het huizenblok van architect Michiel Brinkman internationaal bekend. Revolutionair was de bovenstraat, een verhoogde woonstraat voor de woningen op de eerste verdieping, de eerste galerij van Nederland.

Vernieuwende architectuur

Het wooncomplex bestaat uit 273 woningen die in een blok van 4 woonlagen met een omtrek van 80 bij 150 meter, vier ingangen telt. Dit blok omsluit een binnenterrein waar wat kleinere huizenblokken staan. Het gebruik van een galerij, een verhoogde woonstraat aan de binnenkant van het blok, werd toen in Nederland nog nergens toegepast. De galerij is van zeer grote invloed geweest op de Nederlandse architectuur. Ze dient als inspiratie zoals bij eerste galerijflat van Nederland.

In 2012 worden de woningen opgeleverd.